Amerikansk vin

Den amerikanske kærlighedsaffære med vin går tilbage til de tidligere europæiske bosættere i det 16. århundrede, da de begyndte at fremstille vin med en indfødt drue kendt som muscadine.

I dag producerer hver stat vin, selvom næsten halvdelen af ​​de mere end 9.700 vingårde er baseret i Californien

De første vinmagere

Da den spanske opdagelsesrejsende Ponce de Leon ankom til det, der nu er Florida i 1513, blev han fulgt et halvt århundrede senere af spanske og franske huguenot-bosættere, der begyndte at fremstille muscadinvin.

Bestræbelserne på at plante de store vine i Europa – kendt som Vitis vinifera eller klassiske druer – mislykkedes, fordi deres rodstamme ikke kunne modstå angreb fra skadedyr som phylloxera, der trives i våde klimaer.

En interessant historisk fodnote er, at Thomas Jefferson forsøgte at etablere en vingård og plante Vitis vinifera-vinmarker i Virginia i slutningen af ​​1700’erne og begyndelsen af ​​1800’erne. Han var, ligesom de andre, mislykket på grund af angreb af sort rådne og phylloxera.

Men det forhindrede ikke vingårde i at dukke op over hele østkysten og Midtvesten, herunder i Wisconsin, Ohio og New Jersey. På grund af truslen om phylloxera brugte de druer, der er hjemmehørende i USA, såsom Concord og Niagara eller hybrider som Catawba og Marechal Foch, som de stadig gør i dag.

Brotherhood Winery i New York, for eksempel, etableret i 1839 og den ældste kontinuerligt drevne vingård i USA, fortsætter med at bruge nogle indfødte amerikanske druer såvel som den klassiske Vitis vinfera, især Riesling.

Det var først, før spanske missionærer opdagede det tørre klima i New Mexico i 1629 med sine sandjord, at de første Vitis vinifera-vinmarker blev plantet i det, der nu er USA. De plantede Mission-druer, der var bragt over fra Spanien.

Vinen kommer til Californien

Vin kom ikke til Californien før 1769, da spanierne startede en mission i San Diego med tilhørende vinmarker. Da de bosatte sig længere nordpå, etablerede de yderligere 20 missioner, der blev afsluttet med en i Sonoma i 1823. Napa Valley begyndte at dyrke druer i 1830’erne.

I dag producerer Californien mere end 90 procent af amerikansk vin på grund af det tørre og solrige klima, som er perfekt til vindyrkning.

I 2016 producerede USA 3 milliarder liter vin, hvilket gør den til den fjerdestørste i verden efter Italien, Frankrig og Spanien. Samtidig drikker amerikanerne mest af ethvert land – cirka 3,59 milliarder liter i 2016 eller ca. 11,1 liter pr. Person.

Selv om de fleste regner Californiske vine som hørende til den nye verden, kan Californien også betragtes som det nyeste gamle vinland. For californiske traditioner med hensyn til vinfremstilling går helt tilbage til slutningen af 1700-tallet, da spanske missionærer, der kom fra Mexico, introducerede vinfremstilling i Californien. Næsten 250 års traditioner for og erfaring med at producere vin, nutidens bestræbelse på fornyelse og forbedring og et klima, der er ideelt til dyrkning af druer, gør Californien til ét af de steder i verden, der egner sig bedst til at producere en fremragende vin.

De californiske vine er kendte for deres høje kvalitet, pålidelighed og forskelligartethed. Californien er ét af de mest forskelligartede vinområder i verden. Her er næsten 100 druesorter, der dyrkes på næsten 100 vindyrkningsarealer med snesevis af forskellige mikroklimaer og jordbundstyper. Desuden er her -nogle meget individualistiske vinavlere – mange med international erfaring – hvilket giver endnu flere forskelligheder.

Den californiske kvalitet slår igennem i hver eneste flaske vin, fra de eksklusive kult-vine til hverdagsvinene i supermarkederne og alle kvaliteter derimellem. Der hersker ikke tvivl om, at Californien med held kan konkurrere med et hvilket som helst vinområde i verden og i alle prisklasser.

Kort om Californien (2021)

Størrelse 404.000 km2 (omtrent samme størrelse som Tyskland, Belgien og Holland tilsammen)
Hovedstad Sacramento
Befolkning 39,5 millioner
Statens tilnavn Den Gyldne Stat (nej, ikke Solskinsstaten, det er Florida)
Nationaldyr Den brune bjørn
Vingårde Ca. 1.200
Vinproducenter 3.500+
Vinmarker 208.000 hektar
Pressede druer 3+ millioner tons
Produktion 2,5 milliarder liter om året – Californien er den fjerdestørste vinproducent i verden efter Italien, Frankrig og Spanien
Amerikanske vindyrkningsområder (AVA) i Californien 139
Røde sorter 40+
Hvide sorter 26+

Klima

Det californiske klima er lige så forskelligartet som staten selv. Selv om Californien er berømt for sine mange solskinstimer, er der store forskelle mellem områderne og mellem enkelte dele inden for områderne med hensyn til temperatur, regnmængde, jordbundstyper og andre naturforhold. Derfor er der så mange forskellige vin-stilarter i Californien.

Californiens klima formes på dramatisk vis af to bjergkæder, der begge løber næsten lige i retningen nord-syd. Coast Range er en række barske skovklædte bjergkæder, der mange gange når helt ud til Stillehavskysten. Det er en forholdsvis lav kæde med få tinder højere end 1200 meter.

Den næste kæde er Sierra Nevada, der også løber parallelt med kysten, omkring 160 til 200 kilometer inde i landet. Mellem disse to bjergkæder ligger Central Valley, der er hjemstedet for mange af de druer, der bruges i de californiske kvalitetsvine. Langs den vestlige side af Coast Range bestemmes klimaet af Stillehavet. Californien har en kystlinje ud til Stillehavet på næsten 2000 kilometer. Varme vintre, somre med moderat varme, små temperaturforskelle fra dag til dag og fra årstid til årstid, og en høj relativ luftfugtighed er karakteristisk for dette område.

Naturlig aircondition

Når man kører fra havet og ind i landet, aftager havets indflydelse naturligvis. Områder, der er godt beskyttede mod havet, har et mere kontinentalt klima med varmere somre, koldere vintre, større temperaturudsving fra dag til dag og fra årstid til årstid samt en generelt lavere relativ luftfugtighed.

De fleste af vinområderne ligger i en overgangszone, hvor forholdene varierer mellem disse to klimamæssige yderpunkter. I disse områder er de naturlige betingelser for at dyrke druer og fremstille vin næste ideelle. Solrige, varme og tørre dage ledsages af kølige havbriser og en tåge, der hver aften ruller ind i dalene som et naturligt aircondition-anlæg. Resultatet er en lang vækstsæson, hvor druerne modnes langsomt og jævnt til en distinkt “frugtmarkeret” kvalitet, som vinentusiaster verden over betragter som det, der giver de californiske vine deres kvalitetsstempel.

Oprindelsesbetegnelser

I USA kan en oprindelsesbetegnelse enten være navnet på:

  • en stat
  • et county (eller flere counties)
  • et American Viticultural Area (AVA) – geografisk afgrænset område

County-betegnelsen (for eksempel Sonoma) er en politisk underinddeling, noget lignende et distrikt. Mindst 75 procent af druerne i vinen skal være dyrket i det pågældende county. En oprindelsesbetegnelse, der omfatter 2 eller højst 3 counties kan anvendes på etiketten, hvis alle druerne er dyrket i de nævnte counties, og procentdelen for de druer, der er dyrket i hvert county, er nævnt.

Hvis en vinetiket nævner et AVA, skal 85 procent af druerne i denne vin komme fra dette område. AVA-systemet reguleres af den amerikanske stat. Godkendelse af et område som et AVA er ikke et kvalitetsmærke for vinene fra dette område. Området er kun godkendt som et område, der klart adskiller sig fra andre områder, det er det hele. Et AVA (for eksempel Carmel Valley) er et område, som skelnes fra de omgivende områder på grundlag af geografiske træk som klima, jordbund, højde over havet, fysiske træk og undertiden historiske data. Der er p.t. 157 AVA’er i USA, heraf ligger de 94 i Californien

I 2003 udviklede vinproducenterne og vinavlerne i Californien en “Kodeks for bæredygtig vindyrkningspraksis”. Denne kodeks fremmer dyrknings- og vinfremstillingspraktikker, der tager hensyn til miljøet og til samfundets behov og interesser i almindelighed.

Denne frivillige kodeks omhandler emner som begrænset brug af pesticider, beskyttelse af vand og energi, begrænsning af spild, genbrug, kontrol med erosion, brug af gode insekter i vinmarken for at dræbe skadelige insekter, oprettelse og vedligeholdelse af tilholdssteder for rovdyr og andet vildt omkring vinmarkerne, plantning af dækafgrøder som sennepsgræs og kløver for at forsyne jorden med næringsstoffer, bedre boliger til landarbejderne samt andre foranstaltninger for at fremstille vine af høj kvalitet på en ansvarsbevidst måde. Der er blevet udarbejdet en håndbog for at hjælpe vinproducenterne med at gennemføre dette i praksis.

Konverteringstabel

Californien bruger man inches, acres og gallons, hvor man i de fleste lande i Europa bruger centimeter, hektar og liter. Da det ikke er sandsynligt, at der kommer en harmonisering, i hvert fald ikke i vor tid, tilbyder vi denne konverteringstabel. 

Afstand 1 inch er 2,54 cm – 1 foot (12 inches) er 30,48 cm – 1 yard (3 feet) er 91,44 cm – 1 mile er 1,61 kilometer – 1 kilometer er 0,62 miles  
Areal 1 hektar er 2,471 acres – 1 acre er 0,405 hektar  
Vægt 1 kilo er 2,205 pounds – 1 pound er 0,454 gram  
Volumen 1 liter er 0,264 gallons – 1 gallon er 3,785 liter – 1 hektoliter er 26,4 gallons  
Vinmarkers ydelse 1 ton pr. acre er cirka 15 hektoliter pr. hektar (dette er et anslået gennemsnit, der afhænger af, hvor tæt vinstokkene står)  
Temperatur Fahrenheit minus 32, divideret med 1,8 er lig med Celsius  

Oregon

Oregon har på relativt få år etableret et ry for at producere vin af meget høj standard.  Fremstilling af vin kan dateres tilbage til 1840 mens kommerciel produktion for alvor tog fart i 1960’erne.

American Viticultural Areas (AVA’s)  inkluderer Willamette Valley, Southern Oregon, Umpqua Valley, og Rogue Valley. Dele af Columbia Gorge, Walla Walla Valley, og Snake River Valley AVAs ligger i Oregon. Pinot Noir og Pinot Gris er de to mest dyrkede druer. Med over 16.000 ton druer  I snit om året. Der bliver lavet omkring 1,7 million kasser vin i Oregon om året.

Oregon er karakteriseret ved forholdsvis få vinerier med en meget høj kvalitet

I forhold til de druetyper der typisk fungerer godt i kølige klimaer (Pinot, Gamay, Riesling f.eks) og de der fungerer i varmt klima (Cabernet, Zinfandel, Syrah f.eks) er den gode nyhed at Oregon, som Californien, har begge klimaer, selvom man må erkende at det forløbigt er de “kølige druer” der fungerer bedst, men der er druetyper for enhver smag.

Cool Climate Oregon

Oregon er mest berømt for at frembringe nogle af de største Pinot Noir vine I verden, der kan matche de bedste fra Bourgogne, hvis klima de I høj grad deler. Willamette Valley er den største og mest kendte Appellation for Oregon Pinot Noir. WV strækker sig sydvest for Portland, ned gennem Salem, McMinnville og ind I Eugene. Udover Pinot Noir laves fremragende Pinot Gris og Chardonnay, og særligt Chardonnay´en så god at den sjældent når ud af Oregon.

Warm Climate Oregon

Syd for Eugene er klimaet betydeligt varmere og sæsonen meget længere. Området kendes som Rogue Valley, og særligt området omkring Medford og Ashland, og endnu længere mod syd til Cave Junction ekspanderer hurtigt og mange fine vinerier skyder op med flot Syrah, Merlot og Cabernet Sauvignon.

Washington State

Washington er nr. to i USA målt på produktion af vin. Kun Californien producerer mere. I 2006 havde Washington 130 km2 vinmarker, en høst på 109.000 ton og en eksport til mere end 40 lande fra mere end 600 vinerier.

99% af produktionen finder sted i den ørken-lignende østlige del af Washington. Til vanding bliver der opsamlet mere end 200mm regn årligt i Columbia River Basin. Klimaet er kendetegnet ved varmt vejr, meget konstante temperaturer og 2 solskinstimer længere end Californien gennem sæsonen.

Det var Italienske immigranter der var pionerer for vindyrkningen i Washington State og vindyrkningen tog for alvor fart I 1960’erne med Chateau Ste Michelle og Columbia Winery i spidsen. Druetyperne har fulgt den trend der har været, med Riesling og Chardonnay i 70’erne, Merlot i 80’erne, og Cabernet og Syrah i 90’erne.

Washington har 16 American Viticultural Areas  (AVA’s), de fleste mod øst. Den største er Columbia Valley AVA,  som rækker ind i Oregon og har yderligere 11 sub AVA’er. Disse inkluderer bl.a. Walla Walla Valley AVA, Horse Heaven Hills AVA, Wahluke Slope AVA, Lake Chelan AVA og Yakima Valley AVA, som de mest kendte.

Vinene fra Washington stormer frem på alle områder. På ingen tid er området blevet kendt for virkeligt at kunne levere Value for Money, på næsten alle druetyper, samtidig med at man har nogle virkelige Hard-hittere med vine i absolut verdensklasse. Washington State er ét af de vin-områder i USA og i verden, hvor der er allermest udvikling i disse år. One to watch…